Dişin sağlam dokularında en az kayıp ile maksimum fonksiyon ve estetiğin sağlanmasıdır. Bunun için günümüzde dolgulardan ve laminat kaplamalardan faydalanılmaktadır. Günümüzde diş dolguları çok daha estetik ve tutucu yapılmaktadır. Önceli senelerde sağlamlığı, yapım kolaylığı ve ekonomikliği açısından amalgam dolgular konservatif tedavilerde önemli yer kaplamaktaydı. Günümüzde geliştirilen kompozit dolguların neredeyse amalgam kadar sağlam olması, amalgam dolgu kullanımını minimal seviyeye indirdi. Son zamanlarda estetiğin de ön plana çıkmasıyla kompozit dolguların yanı sıra porselen inleyler, onleyler ,laminalar tercih edilmeye başlandı.
Bonding Uygulaması Nedir?
Çürük, kırık, çentikli ya da renklenmiş dişlerin, diş rengindeki kompozit rezin materyali ile onarılmasıdır.
Hangi Durumlarda Uygulanır?
Bonding uygulaması kolay ve ucuz bir kozmetik bir uygulamadır. Çoğunlukla kozmetik gereksinimler için kullanılır. Çentikleri olan ya da renklenmiş dişlerin görünümünü iyileştirmede, dişler arasındaki boşlukların (diestamalar) kapatılmasında, dişlerin şekil (dişlerin uzun gösterilmesi gibi) ve renklerinin değiştirilmesinde kullanılır. Preparasyonu (Hazırlanması) Bonding uygulaması için ya çok az ya da hiç preparasyon gerekmemektedir. Çürük dişte uygulanmayacak ise çoğunlukla anestezi de gerekmemektedir
İnley ve onley nedir?
İnley ve onleyler dolgu ve kuron (kaplama) arasında bir çözümdür. Dolguyu destekleyebilecek yeterli miktarda diş yapısı bulunmadığı takdirde ve diş kuron ile kaplanacak derecede zarar görmemiş ise inley ya da onleyler kullanılır.
İnleyle karşılaştırıldığında onleyler daha geniş alanı kapsarlar. İnleyler dolguya daha çok benzer ancak dişlerin çiğneme yüzeylerinde bulunan tepecikleri (tüberkül) arasında yer alırlar. Onley ise bir ya da daha fazla tepeciği de örtecek biçimde yapılır.
İnley ve onleyler seramikten yapılırlar. İnley ya da onleyin ömrü yapıldığı materyale, bulunduğu dişin durumuna, çiğneme kuvvetlerine, hastanın ağız hijyenine ne derece dikkat ettiğine ve düzenli diş hekimi kontrollerine bağlıdır. Genellikle onlarca yıl sağlıklı biçimde görevlerini sürdürürler |